De bloemetjes en de bijtjes

Het is weer tijd voor de bloemetjes en de bijtjes!

 

Met alle zonnestralen krijgt iedereen het weer flink op de heupen. Zo ook alle insecten en vogels in het land. Op de boerderij doen we er alles aan om de biodiversiteit een handje te helpen door het aantrekken van insecten voor de bestuiving van de (landbouw) gewassen, het verbeteren van de bodemkwaliteit, en zo ook het leefgebied voor bijvoorbeeld de weidevogels.

 

Zo hebben we een grote rand rondom het graanveld ingezaaid met een biologische bloemen mengsel. Van korenbloemen tot klaprozen, 30 soorten eenjarige inheemse bloemen die van oorsprong voorkomen in Nederland. Een bloemrijk gebied en daarmee een erg aantrekkelijk leefgebied voor insecten en vogels. Het graanland wordt hiermee onderdeel gemaakt van het natuurgebied. Het maakt een divers landschap met de tegenoverliggende heggen, bossen, sloten en beken. Niet alleen prachtig om te bewandelen maar ook een fijn leefgebied. Deze combinatie van natuur en landbouw is essentieel voor weidevogels. Door de bemesting met, met name de dikke fractie van gescheiden mest, is de landbouwgrond rijk aan regenwormen, en dus voedsel voor de weidevogels.

 

De vogels hebben echter meer nodig dan alleen die regenwormen. Nu kunnen ze broeden in de bloemenzee, het grasland of in de bosrijke beschutting én vinden ze extra voedsel als insecten voor de jongen. De totale biodiversiteit is dus gebaat bij deze combinatie van landbouwgrond en natuurgronden.

 

Wil jij ook zien waar de bloemen en de tarwe voor onze pannenkoeken groeien, het melk vandaan komt en alles te weten komen over 'het geheim van de kok'? Loop dan onze Strooptocht!

 

En ontdek op een actieve manier waar al onze ingrediënten vandaag komen! Kijk op: https://bit.ly/3sRwbpz